Schoenen vormen een bloeiende en zeer diverse industrie in Europa: er worden jaarlijks 2,6 miljard paar nieuwe schoenen verkocht. De milieu-impact van deze industrie is op zijn beurt vrij groot, door de toxiciteit van niet-recycleerbare materialen en stoffen die gebruikt worden tijdens de productie. Het EU Ecolabel moedigt schoenenbedrijven aan om bewuste stappen te ondernemen om de duurzaamheid van hun materialen en productieprocessen te verbeteren.

Schoenen bestaan doorgaans uit veel verschillende materialen. Sneakers kunnen bijvoorbeeld tot twintig verschillende materialen bevatten (zoals leer, stof en plastic), waardoor ze moeilijk te recycleren zijn, en in plaats daarvan op stortplaatsen belanden. Helaas duurt het naar schatting meer dan 50 jaar eer een standaard paar schoenen volledig ontbonden is.

Het dumpen van traditionele schoenen op stortplaatsen leidt vaak tot vervuiling van de bodem en het drinkwater, omdat er tijdens de ontbinding van de schoenen langzaam giftige chemische stoffen in het omliggende milieu terechtkomen. Zo kunnen er microplastics, veroorzaakt door de slijtage van schoenzolen, via afvalwaterzuivering in onze rivieren en estuaria terechtkomen. Door de complexe assemblage van schoenen is het voor klanten ook moeilijk om bepaalde materialen te identificeren en de aankoop ervan te vermijden.

De criteria van het EU Ecolabel zorgen ervoor dat de gebruikte materialen milieuvriendelijk zijn en dat de geproduceerde schoenen een lange levensduur hebben. De criteria van het EU Ecolabel voor schoeisel stimuleren milieuvriendelijke materialen die gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden, zoals organische katoenvezels. Niet-gerecycleerde katoenvezels moeten geteeld worden volgens de strenge vereisten van de Europese Commissie, het Amerikaanse National Organic Program, of gelijkwaardige wettelijke verplichtingen vastgelegd door handelspartners van de EU.

Er zijn ook verschillende duurzaamheidstests vereist wanneer een schoenenbedrijf het EU Ecolabel aanvraagt. Zo worden bijvoorbeeld de slijtweerstand van de buitenzolen zorgvuldig getest, evenals de kleurvastheid van de binnenkant van de schoenen. Het EU Ecolabel is een uniek en betrouwbaar certificaat dankzij zijn brede scope: het kijkt immers niet alleen naar de hoeveelheid giftige chemische stoffen die werd gebruikt, maar ook naar de duurzaamheid en de recycleerbaarheid van het schoeisel.

Bronnen: