Er bestaan talrijke manieren om een positieve en concrete bijdrage te leveren aan het milieu. Autodelen, isoleren, sorteren en recycleren: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Duurzaam consumeren betekent ook milieuvriendelijke producten en diensten kopen, zoals die met het EU Ecolabel. Door te kiezen voor een product dat beter is voor het milieu kan u als consument ook mee het aanbod (van de producent) bepalen.

Wat zijn de voordelen?

Het EU Ecolabel of ”De Bloem", biedt verschillende grote voordelen:

  • Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieulabel erkend door alle landen van de Europese Unie en ook door Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het label is gemakkelijk herkenbaar. Het symbool is telkens terug te vinden op de verpakking of het etiket, om welk product of welke dienst het ook gaat.
  • Het vertelt welke producten beter zijn voor het milieu zonder aan kwaliteit in te boeten. Zo worden er eisen gesteld aan de performantie van EU Ecolabel producten.
  • Het EU Ecolabel bestaat voor een grote verscheidenheid aan producten, zoals schoonmaakmiddelen, computers, televisietoestellen, schoenen  en vakantieverblijven. 
  • Enkel de meest milieuvriendelijke producten kunnen het EU Ecolabel krijgen. Het is een betrouwbaar label, dat wordt toegekend na een strenge, transparante procedure. De criteria  worden vastgelegd in nauwe samenwerking met milieu-NGO’s, consumentenverenigingen, beroepsverenigingen, ...
  • Je kan producten met het EU Ecolabel ook kopen met ecocheques.