Guilmin is al meer dan 80 jaar actief als fabrikant van verven. Het bedrijf beschikt over grote expertise in productie en levering, maar zet ook op verschillende manieren in op het verminderen van zijn ecologische impact. Of het nu gaat om de productie van EU Ecolabel-producten,  afvalverwerking of de levering van producten, Guilmin richt zich steeds op de principes van circulaire economie en de bescherming van het milieu. 

TOIT

 

De impact op natuur verminderen   

Guilmin wil bewijzen dat produceren met respect voor het milieu wel degelijk een haalbare kaart is. Het uiteindelijke doel: een 100% ecologisch bedrijf worden! Ze nemen tal van initiatieven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.  François Vermeulen, expert onderzoek en ontwikkeling bij Guilmin, licht hun visie op duurzame ontwikkeling toe: "We verkleinen onze ecologische voetafdruk door het verminderen van afval, het gebruik van minder energie-intensieve en lokale grondstoffen, en de keuze voor grondstoffen met een lagere toxiciteit voor zowel het milieu als de mens.”  

Het bedrijf produceert jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen liter verf met eigen elektriciteit, dankzij de installatie van meer dan 600 fotovoltaïsche zonnepanelen in 2021. Daarnaast worden productieafval en afvalwater opgewaardeerd en gerecycleerd via een geavanceerde waterzuiveringsinstallatie. Guilmin neemt actief deel aan de circulaire economie: sinds de aanschaf van hun eigen pers leveren ze balen papier en plastic aan recyclagebedrijven, die deze omzetten in karton- en plastic korrels voor gebruik in conventionele productieprocessen.  

 

De aanpak van het EU Ecolabel   hall

En Guilmin gaat nog een stapje verder! Naast deze duurzame initiatieven besteden ze bijzondere aandacht aan het optimaliseren van de productformules om schadelijke stoffen te vermijden. 

De Guimin-producten met het EU Ecolabel zijn voordeliger voor het milieu en onze gezondheid. Guilmin heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om vluchtige organische stoffen (VOS) te beperken of zelfs helemaal te vermijden. Bovendien worden volgende giftige stoffen of mengsels geweerd in de verven met het EU Ecolabel:  

  • stoffen die kanker, voortplantingsproblemen of schade aan menselijk genetisch materiaal kunnen veroorzaken; 
  • stoffen die schadelijk zijn voor het milieu;  
  • stoffen die overgevoeligheid van de luchtwegen (luchtwegsensibilisatoren) of allergische reacties (huidsensibilisatoren) kunnen veroorzaken. 

De keuze voor het EU Ecolabel heeft nog een ander voordeel voor Guilmin: "Het label is gekend bij onze klanten, waardoor we onze inspanningen voor duurzamere, milieuvriendelijkere verven onder de aandacht kunnen brengen." Ondanks de moeizame voortgang in het begin  werden de moeilijkheden bij het verkrijgen van het EU Ecolabel gaandeweg overwonnen dankzij de hulp van de EU Ecolabel-experts van de FOD Volksgezondheid, vertelt François. 

 

  
En voor de toekomst?   

Het doel blijft hetzelfde: doorgaan met het ontwikkelen van nog milieuvriendelijkere formules. Hierbij wordt extra ingezet op het gebruik van lokale en steeds milieuvriendelijkere grondstoffen. De moeilijkheid ligt hierbij in het behoud van de productkwaliteit, maar Guiling gaat die uitdaging graag aan!  

Guilmin is één van de grootste verfproducenten van België. Kom meer te weten over het bedrijf en zijn producten op https://www.guilmin.be/