Hotels met het Europees Ecolabel besteden bijzondere aandacht aan het welzijn van mens en milieu, door de volledige levenscyclus van het product in kaart te brengen. Om deze ecologische voordelen onder de aandacht te brengen, organiseerde de FOD Volksgezondheid in november een wedstrijd via sociale media. De wedstrijd kende een groot succes met maar liefst 1062 deelnames.  

Een unieke ecologische ervaring 

Deelnemers maakten kans op een verblijf in het Fevery Hotel, dat in 2009 als eerste hotel in België het EU Ecolabel ontving. Voor Paul, de hoteluitbater, was de aanvraag van het EU Ecolabel een voor de hand liggende keuze: het label vertegenwoordigt de ecologische en duurzame waarden waar zijn hotel voor staat. 

Accommodatie met het EU Ecolabel biedt een milieuvriendelijk en kwaliteitsvol alternatief voor traditionele hotels en campings. Om het EU Ecolabel te verkrijgen, moeten ze voldoen aan 22 verplichte criteria (met betrekking tot algemeen beheer, energie, water, afval, afvalwater, enz.) Zo moet een toeristische accommodatie die het EU Ecolabel wil krijgen ten minste 50% elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gebruiken.  

Groot enthousiasme 

De drie winnaars reageerden zeer enthousiast: “Wat een geweldige kans om een duurzame vorm van toerisme te mogen ontdekken. Respect voor het milieu is niet alleen belangrijk, maar ook essentieel voor de toekomst van onze planeet. Ik ben enorm nieuwsgierig naar hoe de hotelsector het concept van duurzaamheid benadert.”  

vue hotel

Waarom een EU Ecolabel-wedstrijd?  

De EU Ecolabel-wedstrijd wilde meer bekendheid geven aan de grote verscheidenheid van producten en diensten met het EU Ecolabel, mensen aanzetten tot milieuvriendelijke keuzes en hotels promoten die hun ecologische voetafdruk verkleinen. En dat doel lijkt te zijn bereikt! Een van de winnaars getuigt: “Ik wist niet dat ook toeristische accommodaties gecertificeerd kunnen worden met het EU Ecolabel. De wedstrijd is een belangrijk initiatief ter promotie van het EU Ecolabel”. 

Benieuwd naar onze volgende wedstrijd? Hou dan onze sociale media in de gaten!