Luiers met het EU Ecolabel: nu ook in België te koop! | Ecolabel

Luiers met het EU Ecolabel: nu ook in België te koop!

×

Error message

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (line 1387 of /opt/web/cluster2/site5235/openfed/includes/bootstrap.inc).

Sinds 2014 is er een nieuwe productgroep met het EU Ecolabel op de markt gelanceerd. De nieuwe productgroep omvat luiers, maandverbanden, tampons en borstcompressen. De hygiëneproducten met het EU Ecolabel bieden belangrijke voordelen. Zo zijn de gebruikte grondstoffen meer milieuverantwoord en bevatten de producten geen gevaarlijke stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens.

Luiers en andere absorberende hygiëneproducten hebben een zware impact op het milieu. Dankzij het EU Ecolabel kunnen consumenten nu een milieubewustere keuze maken. Allereerst zijn de gebruikte grondstoffen meer milieuverantwoord. Zo moet een deel van de papierpulp die verwerkt wordt in de absorberende hygiëneproducten afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen. De rest moet afkomstig zijn van gecontroleerde bronnen. Bovendien moeten bedrijven bij de productie van de pulp rekening houden met het milieu zelf. Zo mogen de producenten niet met chloorgas bleken, zijn er limieten aan de uitstoot van zwavelverbindingen en andere milieuvervuilende stoffen, en bovendien moet de CO2 uitstoot beperkt worden. De bedrijven die de kunststoffen produceren moeten bewijzen dat ze aan water- en energiebesparing en afvalbeheer doen. Bij de productie van de hygiëneproducten zelf moet het afval beperkt zijn.

De luiers en maandverbanden met het EU Ecolabel werken even goed als dezelfde producten zonder het EU Ecolabel. Een belangrijk criterium om het EU Ecolabel te kunnen behalen, is namelijk de kwaliteit van de producten. De kwaliteit van de producten moet ten minste gelijkwaardig zijn. Zo worden er op voorhand enkele eigenschappen getest zoals de absorptie en doorlek-bescherming, de huidvriendelijkheid, de pasvorm en het comfort en uiteindelijk ook de totale prestatie.

De hygiëneproducten met het EU Ecolabel zijn bovendien beter voor uw gezondheid. Ten eerste bevatten de hygiëneproducten van het EU Ecolabel bijna geen kleurstoffen. Kleurstoffen zijn in feite overbodig voor de werking van het product en daarom moeten ze tot een minimum beperkt worden ( onderdelen in contact met de huid mogen niet gekleurd worden, andere onderdelen mogen wel worden bedrukt, bv. voor de aanduiding waar plakstrips moeten komen). Daarenboven bevatten de producten bedoeld voor kinderen, tampons en borstcompressen met het EU Ecolabel geen geurstoffen. Een heel aantal parfums (of stoffen daaruit) kunnen een allergische reactie veroorzaken, vooral  kinderen wiens huid dag in dag uit in contact komt met de luiers zijn hier gevoelig voor.

Luiers met het EU Ecolabel zijn nu reeds in België te koop van het huismerk Kruidvat. Op maandverbanden, tampons en borstcompressen is het nog even wachten.