In de prachtige omgeving van de Belgische Ardennen, op een boogscheut van Dinant, ligt het ecohotel Les Sorbiers. Het domein is een oase van groen en rust. Comfort en duurzaamheid worden er hoog in het vaandel gedragen. In 2023 ontving het hotel dan ook als eerste hotel in Wallonië het Europese Ecolabel. Het label ligt volledig in lijn met de filosofie van het hotel.  

Een unieke setting  

In 2020 werden enkele vrienden uit het Brusselse verliefd op een charmant maar vervallen landhuis aan de oevers van de Maas. Het oude domein van 17 hectaren met 6 gebouwen werd volledig gerenoveerd en omgetoverd tot een driesterrenhotel met het Europees Ecolabel. 

Het hotel herbergt 32 kamers, een gîte voor grote groepen, een bar, restaurant, seminariezalen, een moestuin, camping en bijenkorven, en biedt tal van vrijetijdsactiviteiten aan – van kajakken tot mountainbiken, yoga, kookateliers, tentoonstellingen, … Geen enkele kamer heeft een televisie, een bewuste keuze van de eigenaars. Ze nodigen je uit om te ontspannen in hun bibliotheek, waar je gratis boeken kunt lenen en mee naar huis kunt nemen. 

Tot het domein van Les Sorbiers behoort eveneens het Androssarteiland, een beschermd natuurreservaat van 6 hectaren dat werd aangeduid als Natura 2000-gebied vanwege zijn unieke fauna en flora. Op dit prachtige eiland worden themawandelingen onder leiding van ervaren gidsen georganiseerd.   

Le domaine de l'hôtel Les Sorbiers

Het domein van hotel Les Sorbiers 

Ecologisch verantwoord ondernemen  

Duurzaamheid en comfort staan al jaren centraal bij de uitbaters van hotel Les Sorbiers. In 2007 werd het zusterhotel van Les Sorbiers, hotel Les Tourelles, als tweede hotel in Frankrijk bekroond met het Europees Ecolabel. Het was dan ook een logische stap om ook voor Les Sorbiers de stap te zetten: “We kennen het EU Ecolabel al geruime tijd en vinden het belangrijk om te kiezen voor een ambitieus label dat niet alleen aandacht besteedt aan ecologie, maar ook aan het economische en sociale aspect”, vertelt Maxime Ramé. 

Les Sorbiers voldoet aan de strenge milieu- en duurzaamheidsnormen van het EU Ecolabel. Voor toeristische accommodaties garandeert het milieulabel o.a. minder water- en energieverbruik en (voedsel)afval, en een geoptimaliseerd afvalbeheer. Daarnaast is een automatisch systeem verplicht dat de verwarming uitschakelt wanneer een gast de kamer verlaat, en een monitoringssysteem voor het waterverbruik per nacht. 

Het ecohotel maakt consequent gebruik van lokale en seizoensgebonden producten en beschikt over een eigen moestuin met bijenkorven. Honing, groenten, fruit, kruiden, … die ter plaatse worden geteeld, inspireren de chef van restaurant “En face de l’île” tot culinaire hoogstandjes.  

Plat

 

 

 

 

 

 

 

En het hotel gaat nog een stapje verder: alle gebouwen worden verwarmd via een eigen biomassa-installatie, waarbij restafval van houtsnippers omgezet wordt in brandstof. Bovendien moedigen de hoteluitbaters hun gasten aan om bewust met water om te springen en maken ze enkel gebruik van shampoo, zeep en schoonmaakmiddelen met het EU Ecolabel.  

Ecocheques 

Hotel Les Sorbiers bewijst dat het mogelijk is om duurzaamheid en comfort te combineren. Het hotel biedt niet alleen een ruim aanbod aan activiteiten en faciliteiten, maar doet dit alles met een diep respect voor de natuur en biodiversiteit. Een overnachting in het hotel kan je betalen met ecocheques.

Voor meer informatie en reservaties kan je terecht op www.lessorbiers.com  In deze video ontdek je hoe Les Sorbiers de criteria van het EU Ecolabel in de praktijk toepast.