UNILIN is de eerste vloerenfabrikant die het EU Ecolabel ontvangt voor zijn DPL-laminaatvloeren (direct pressure laminate). Door de toekenning van dat EU Ecolabel aan zijn drie merken (Pergo, Quick-Step en Balterio houten en laminaatvloeren) maakt de fabrikant zijn belofte waar om gezonde, duurzame houten vloeren te produceren, terwijl de marktpositie van het bedrijf ook verder wordt versterkt.

Sinds de oprichting van UNILIN in 1960 staat duurzaamheid centraal in de filosofie van dit Belgische bedrijf. Voortdurend onderzoek en innovatie in combinatie met een sterke focus op kwaliteit hebben UNILIN tot een van de topspelers in de vloerenindustrie gemaakt.  Deze manier van werken komt ook tot uiting in de continue ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor een grondstofefficiënte productie, d.w.z. met duurzaam gebruik van de beschikbare grondstoffen.

Duurzaamheid is geen modewoord. Het is een bewuste strategie. Met de aanstelling van een VP Duurzaamheid zorgt UNILIN ervoor dat duurzaam denken een voorwaarde is in elke stap van de productieketen van het bedrijf. UNILIN gebruikt bijvoorbeeld hout uit uitsluitend verantwoord beheerde bossen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en beperkt de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de vloer om de veiligheid van de producten te verbeteren. Dankzij de concrete maatregelen die UNILIN bijna twintig jaar geleden heeft ingevoerd, bestaan de spaanplaten van het bedrijf vandaag voor 85 % uit gerecycleerd hout, waardoor de vraag naar grondstoffen tot een minimum is beperkt. Als marktleider op het gebied van duurzame vloeren werd UNILIN gevraagd om bij te dragen aan de definiëring van de EU Ecolabel criteria voor houten vloerbedekkingen via zijn vertegenwoordiging in de Association of European Producers of Laminate Flooring (EPLF).

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt in de houtenvloerenindustrie en business-to-business (B2B) klanten zoals architecten, hotels en bouwbedrijven stellen hoge eisen inzake duurzaamheid. De klanten van UNILIN zoals Scandic Hotels Group, de grootste Scandinavische hoteluitbater in Europa met duurzaamheid hoog in het vaandel, hechten veel belang aan informatie over UNILIN's milieubetrokkenheid en de naleving van het EU Ecolabel vereenvoudigt bijgevolg de duurzaamheidscommunicatie over het merk binnen de talrijke B2B-projecten. Het EU Ecolabel heeft bovendien het imago van UNILIN als betrouwbare vloerbedekkingsproducent in heel Europa geloofwaardig gemaakt en is ook een standaardrichtlijn geworden voor milieuvriendelijke best practices binnen het bedrijf bij de ontwikkeling van al zijn productlijnen.

Het bedrijf kreeg begin 2018 het EU Ecolabel voor al zijn laminaatvloeren: Quick-Step, Pergo en Balterio. Circulaire economie is reeds lang een prioriteit voor UNILIN en dit innovatieve product richt zich op ecodesign om de verwijdering van de houten vloeren aan het einde van hun levensduur te optimaliseren: de vloer kan gemakkelijk uit elk gebouw worden verwijderd, hergebruikt en gerecycled. Door de 'zwevende' samenstellingstechnologie is de lijmloze assemblage eenvoudig uit elkaar te halen en zo nodig weer in elkaar te zetten. De aanpak van het EU Ecolabel voor houtrecycling sluit goed aan bij het door UNILIN gehanteerde beginsel van de houtgebruikcascade. Met andere woorden, UNILIN streeft ernaar om hout zoveel mogelijk te hergebruiken in een gesloten materiaalkringloop door bijproducten van houtafval als grondstof te gebruiken. Dankzij de circulaire economie-aanpak van het EU Ecolabel zal UNILIN dit instrument blijven gebruiken om innovatie, kwaliteit en duurzaamheid binnen zijn manier van werken te stimuleren.

"Onze visie bij UNILIN heeft er altijd uit bestaan te innoveren en prachtige, handige, kwaliteitsvolle producten te creëren op een duurzame manier. Het is de reden waarom we ons toeleggen op het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het tot stand brengen van een kringloopeconomie.  Dat we de eerste vloerenfabrikant zijn om het EU Ecolabel te ontvangen is een erkenning van onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid van de afgelopen jaren." Tino Mulle, CSO (Chief Sustainability Officer) bij UNILIN, division flooring