Getuigenis van Yves Peiffer – Elep: Nieuwe klanten aantrekken met het EU Ecolabel | Ecolabel

Getuigenis van Yves Peiffer – Elep: Nieuwe klanten aantrekken met het EU Ecolabel

×

Error message

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (line 1387 of /opt/web/cluster2/site5235/openfed/includes/bootstrap.inc).

Elep is een Belgische KMO die met haar 75 medewerkers jaarlijks ongeveer 750 miljoen enveloppes produceert en print. Elep is een onafhankelijke speler in een competitieve markt die aan het slinken is onder invloed van elektronische communicatie. Yves Peiffer, gedelegeerd bestuurder van Elep getuigt: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is altijd een streefdoel geweest van Elep. Met het EU Ecolabel willen we onze milieuprestaties verbeteren en  aantonen dat papieren producten ook milieuvriendelijk kunnen zijn .”

Milieu- en economische voordelen

“We zijn de procedure voor de aanvraag van het EU Ecolabel begonnen met een reeks van 47 enveloppes. Het heeft ons ongeveer een jaar gekost om alle maatregelen te treffen om aan alle criteria te voldoen. We moesten het volledige productieproces en de materialen screenen. Dit heeft nieuwe en waardevolle inzichten over ons productieproces opgeleverd.

De moeilijkste stap was het screenen van de veiligheidsinformatiebladen van bestanddelen als lijm, inkt en reinigingssolventen. Sommige moesten verbeterd worden en daarom startten we besprekingen op met de leveranciers. We kwamen overeen om alternatieve producten of formules te gebruiken en dit werd ook zo geïmplementeerd. We moesten sommige papierklassen vermijden omdat ze geen EU Ecolabel hebben.

Door ons afvalbeheer, energieverbruik en ons gebruik van bv water te screenen, konden we de milieuprestaties van ons bedrijf verbeteren, maar dit kwam zeker ook onze economische prestaties ten goede.”

Criteria in aanbestedingsprocedures

“We zijn ervan overtuigd dat nieuwe klanten hun weg naar Elep zullen vinden dankzij het EU Ecolabel. Milieucriteria maken heel vaak deel uit van de criteria om te kunnen deelnemen aan aanbestedingsprocedures. Door gecertificeerde enveloppes aan te bieden, garanderen wij dat de screening objectief is uitgevoerd door een onafhankelijke instantie. Elep zal gebruik maken van o.a. de Europese e-catalogus om het EU Ecolabel te promoten en we zullen ook het certificaat vermelden in onze eigen promotie-acties.

We verwachten ook dat de bevoegde instanties het EU Ecolabel verder zullen promoten en dat zij zullen duidelijk maken hoe belangrijk dit certificaat is.”