Kantoorgebouwen van Elep

Elep is een producent van papier en enveloppen, opgericht in 1963. Jaarlijks produceren en bedrukken ze meer dan 500 miljoen omslagen. Om de beste, milieuvriendelijkste enveloppen in alle soorten, maten en afwerkingen aan te bieden, zetten meer dan 65 medewerkers dagelijks hun beste beentje voor. Sinds maart 2016 is de Vlaamse onderneming de eerste producent van Europa met het Europees Ecolabel voor enveloppen – en daar zijn ze terecht trots op.   

Milieuvriendelijk en sociaal verantwoorde enveloppen  CEO met zijn werknemer

 Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is altijd een streefdoel geweest  van  Elep. Het bedrijf maakt coherente keuzes voor zowel zijn gebouwen als productiemethoden: het papier van Elep komt uit duurzaam beheerde bossen, de vensters voor de omslagen zijn biologisch afbreekbaar, de machines energiezuinig en de kantoren klimaatneutraal.  

Het bedrijf hanteert een circulaire aanpak door de milieu-impact van het product gedurende de gehele levenscyclus in kaart te brengen, van winning van de benodigde grondstoffen over productie en transport tot gebruik en afvalverwerking. Het bedrijf werkt ook een beleid rond mensenrechten uit. Dat de onderneming vergevorderde inspanningen levert om duurzaam en sociaal te ondernemen, bevestigt ook het Champion-certificaat uitgereikt door de Verenigde Naties.  

 De erkenning van een reeks producten met het EU Ecolabel helpt de onderneming beter te begrijpen welke aandachtspunten in de werking van het bedrijf verbeterd kunnen worden qua duurzaamheid.  

Ecologische en economische voordelen   

De oudste enveloppenmaker van ons land heeft steeds de ambitie gehad om duurzaamheidsmotieven te koppelen aan economische voordelen. “Uit ervaring zien we dat duurzaamheidsdoelstellingen hand in hand gaan met de economische doelstellingen”, vertelt Yves Peiffer, gedelegeerd bestuurder bij Elep nv. Duurzaam ondernemen vraagt investeringen maar volgens de CEO worden die snel terugverdiend: 

“Door ons afvalbeheer, energieverbruik en ons gebruik van bv. water te screenen, kunnen we de milieuprestaties van ons bedrijf verbeteren, wat ook onze economischeconcurrentiepositie ten goede komt.”  

De onderneming hoopt dat de overheid het EU Ecolabel zal blijven promotenen dat nog meer grote bedrijven het EU Ecolabel zullen aanvragen voor hun producten. De CEO betreurt de wildgroei aan milieulabels, dwaarvan sommigen minder betrouwbaar en veeleisend zijn dan hetEU Ecolabel, dat onafhankelijk gecontroleerd wordt en bepaalde garanties biedt. 

EU Ecolabel-producten van onze partner  

Momenteel dragen 49 types van de enveloppen van Elep het EuropeesEnveloppenproductie Ecolabel.Het gaat om enveloppen van duurzaam wit papier in diverse formaten zoals ‘Amerikaans’ formaat, DIN C6, C5, C4, zakenveloppen, enz.  

Ben je geïnteresseerd in de enveloppen van Elep of wil je meer weten over hun duurzame visie? Neem dan snel een kijkje op https://www.elep.be