Al meer dan 55 jaar biedt Atelier Jean Regniers mensen met een handicap stabiele werkgelegenheid en professionele ontwikkelingsmogelijkheden. Sinds 2021 produceert deze onderneming voor aangepast werk (OAW)  schoonmaakmiddelen met het EU Ecolabel. Het is een extra troef die hun duurzame plaatje compleet maakt. Ontdek de unieke combinatie van hun inzet voor mens én milieu!

Schoonmaakmiddelen met een sociale dimensie

Het Waalse Atelier Jean Regniers (AJR) biedt al sinds 1968 aangepast werk aan zijn werknemers, door rekening te houden met hun beperkingen. Het geluk van de arbeiders is naar eigen zeggen de enige bestaansreden van de onderneming. “Onze winst wordt volledig geherinvesteerd in de ontwikkeling en sociale reïntegratie van onze gehandicapte medewerkers”, stelt Cathy Rummens, marketingmanager. Ondertussen telt de onderneming reeds meer dan 300 werknemers, waarvan meer dan 70% met een handicap.

Maar ook het milieu draagt AJR hoog in het vaandel. Het bedrijf produceert onder andere verschillende schoonmaak- en (af)wasmiddelen – een sector die eerder zeldzaam is voor een onderneming voor aangepast werk, vroeger ‘beschutte werkplaats’ genoemd. Daarbij doet het er alles aan om zijn impact op het milieu te minimaliseren: energie- en waterverbruik verminderen, afval beperken en hergebruiken, en zorgen voor duurzame producten. 

Duurzame ontwikkeling dus in de praktijk, met een mooie balans tussen economisch succes, sociale integratie en bescherming van het milieu. 

 

Kwaliteit gegarandeerd

 

atelier social AJR zette de stap naar het EU Ecolabel in 2020, in volle coronacrisis. Op vraag van een cliënt om milieuvriendelijkere producten, ontwikkelde het bedrijf een reeks producten die voldeden aan de duurzaamheidscriteria van het Europese Ecolabel. Nadat de sociale werkplaats het label het jaar daarop had verkregen, verkoopt ze nu al bijna 3 jaar haar producten met het EU Ecolabel onder huismerk.

Het EU Ecolabel en vormt een belangrijke meerwaarde voor AJR: het is het tastbare bewijs van zijn streven naar duurzaamheid. Het garandeert bovendien de kwaliteit en doeltreffendheid van de producten én de consument herkent het label. “Steeds meer milieubewuste consumenten willen kwaliteitsproducten kopen die het milieu respecteren.  We willen hen een keuze bieden die overeenkomt met hun waarden”, aldus Cathy. Het EU Ecolabel zorgt volgens Cathy ook voor een beter imago en een concurrentievoordeel, door in te spelen op die groeiende bezorgdheid voor het milieu van consumenten. 

De producten van AJR zijn te vinden bij de grote retailers, meestal onder het huismerk. “We zijn misschien niet de grootste speler op de markt van ecologische schoonmaakproducten, maar het feit dat we een sociale werkplaats zijn, in combinatie met het EU Ecolabel, is een grote troef voor ons. Het helpt ons om een unieke positie te creëren”, besluit Cathy. 

Dankzij het EU Ecolabel verbreedde ARJ zijn eigen expertisegebieden en ontdekte het een andere manier van werken. Iets dat het bedrijf ook aanraadt aan andere bedrijven: treed uit je comfortzone en werk in team!


e

EU Ecolabel-producten van onze partner

Het eigen gamma aan ecologische producten van AJR is nog in volle ontwikkeling. Ook plant het bedrijf heel wat communicatie, zoals het benadrukken van de traceerbaarheid van hun producten, van de bron van de grondstoffen tot het eindproduct.

Op dit moment biedt AJR de volgende producten met het EU Ecolabel aan: een allesreiniger, een afwasmiddel en een vloeibaar wasmiddel.

Ontdek de producten van Atelier Jean Regniers op www.ajregniers.be