Een bedrijf dat het EU Ecolabel wil aanvragen, dient verschillende stappen te zetten. Benieuwd naar de ervaringen van producenten en dienstverleners die het label al behaalden? In deze getuigenis van productiebedrijf Sofidel ontdekt u wat er allemaal bij de procedure komt kijken.

Sofidel is een bedrijf dat zich richt op de productie van hygiënisch papier. Binnen Europa zijn zij de tweede grootste speler op de markt. Het bedrijf ontwikkelde de laatste jaren een duidelijke visie rond duurzaamheid. Daarom vroeg het, in de loop van vorig jaar, het EU Ecolabel aan voor een aantal verschillende types papier op bobijnen. Deze bobijnen gebruiken ze zelf voor de productie van toiletpapier en keukenrol maar worden ook doorverkocht aan derden.

“Wij zijn erg tevreden over het verloop van onze aanvraagprocedure voor het Ecolabel. De eisen om het label te behalen zijn streng en er zijn heel wat gegevens nodig voor een compleet aanvraagdossier. Zo hadden we informatie nodig over de milieukundige kwaliteit van geloosd water en van de lucht- en CO2-uitstoot. Die gegevens moesten soms van onze leveranciers komen en dat heeft de duurtijd van het hele proces wat verlengd. Intussen kregen we gelukkigen ondersteuning van de experten van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.”