In Europa zijn overheidsaankopen, Green Public Procurement (GPP), goed voor 2 triljard euro, equivalent aan 17% van het Europees bruto binnenlands product. Deze enorme hoeveelheid aankopen kan, door de manier waarop ze worden gedaan, een positieve bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling. Dat kan op twee vlakken:

  • De gunstige invloed op het leefmilieu (maar ook voor de werknemers) door het gebruik van milieuvriendelijkere producten en diensten
  • Een hefboomeffect op de economie: door een beleid van "groene aankopen" verlenen de overheden steun aan de privébedrijven die de eco-innovatie stimuleren en milieubewuste producten op de markt brengen

De criteria voor het EU Ecolabel en GPP worden regelmatig samen ontwikkeld. Dus tal van producten en diensten die door overheden worden aangekocht zijn te vinden met het EU Ecolabel o.a. papierwaren, reinigingsmiddelen, verven en vernis, computers en drukwerk. In de toekomst zullen er ook EU Ecolabel criteria en bijhorende GPP criteria zijn voor schoonmaakdiensten.

Hoe u te werk kan gaan om uw overheidsopdrachten te vergroenen en op welke manier u milieuverantwoorde criteria kan opnemen in uw bestekken vindt u op volgende websites: