Meer respect voor het milieuvolledige levenscyclus

Een van de sterke punten van het EU Ecolabel is dat rekening gehouden wordt met de volledige levenscyclus van een product, vanaf het winnen van de grondstoffen tot het moment waarop het product als afval wordt weggegooid.

Per productgroep wordt er nagegaan binnen welke fase de impact op het milieu het grootst is. Dan worden er criteria opgesteld om die impact te verkleinen. Bijvoorbeeld voor een handafwasmiddel is de impact groot wanneer dit in het water terecht komt, voor een printer is dat zijn papier- en energieverbruik. Daarom zijn de criteria per productgroep heel verschillend. Producten die hun impact op het milieu tijdens de volledige levensduur verkleinen, worden beloond.

En ook zachter voor je gezondheid

Het EU Ecolabel besteedt bijzondere aandacht aan de impact van producten op onze gezondheid. Schadelijke stoffen worden in alle EU Ecolabel-producten tot een strikt minimum beperkt. Enkele voorbeelden:  

no plasticsMicroplastics en triclosan zijn verboden in EU Ecolabel schoonmaakproducten. Giftige en allergene stoffen worden strikt beperkt. 

Voor cosmetische producten gelden strenge criteria. Zo zijn hormoonontregelaars, nanomaterialen, ftalaten, parabenen en microplastics verboden  

Sinds september 2023 gelden er nog strengere criteria voor absorberende hygiëneproducten: gevaarlijke stoffen zoals antibacteriële middelen, formaldehyde, parabenen, hormoonontregelaars en ftalaten zij nverboden.  

Tampons, maandverband, luiers en menstruatiecups met het EU Ecolabel mogen geen parfums of lotions bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken. 

Het EU Ecolabel kan helpen om veiligere, gezondere en milieuvriendelijkere producten te kiezen. 

Een veeleisende selectie

De milieucriteria zijn zodanig gedefinieerd dat slechts 10 à 20% van de producten op de markt het EU Ecolabel kunnen behalen, en dit enkel op basis van objectieve en gekwantificeerde milieugegevens. Dit betekent dat enkel de meest milieuvriendelijke producten het label kunnen krijgen. Dankzij transparante, regelmatig herziene criteria en onafhankelijke controles kunnen consumenten erop vertrouwen dat ze producten kopen die kwaliteitsvol zijn. 

In tijden van misleidende milieuclaims, waarbij bedrijven hun producten als duurzaam voorstellen, zonder dat die claims echt bewezen kunnen worden, wijst het EU Ecolabel de weg.

Een strenge procedure

De criteria zijn het resultaat van wetenschappelijke studies en van een uitgebreid overleg met milieu-NGO’s, consumentenverenigingen, beroepsverenigingen, KMO’s en tussenhandelaars. De criteria moeten goedgekeurd worden door zowel de lidstaten van de Europese Unie, als door de Europese Commissie. Na deze goedkeuring kan het EU Ecolabel toegekend worden aan de relevante producten. Dit gebeurt door onafhankelijk instanties.

Meer informatie?

De criteria vindt u per productgroep terug op de Europese EU Ecolabelwebsite.